Loading

Istorija neonskih LED slova

0

Istorija neonskih LED slova

Bez obzira da li je u Tokiju, Nјujorku, Las Vegasu ili Berlinu, neonska reklama je sastavni deo urbanog područja već jedan vek. Neonski znak nam pokazuje put do bara, bioskopa ili frizera. Danas ima još manje ograničenja kreativnosti nego ikada ranije, jer sada možete imati LED slova po meri u svim bojama i oblicima.

Ali kako je neonsko oglašavanje postalo komercijalno dostupno? I kako su preovladali LED natpisi? O tome želimo da razgovaramo u sledećem članku.

Komercijalna upotreba neonskih natpisa za neonske reklame
Već u 19. veku, hemičari su otkrili da se određeni gasovi mogu zadržati u staklenoj cevi i učiniti da svetle električnim nabojem. Ovo je bila osnova za neonski znak.
Međutim, komercijalno se nije koristio sve do 1912. godine, kada je Žorž Klod postavio prvo neonsko pismo kao reklamni znak za parisku berbernicu. Proglašen je ocem neonskog oglašavanja i to je potvrđeno američkim patentom 1915. Nakon što se prvo neonsko pismo pojavilo u prodavnici automobila u Los Anđelesu 1923. i lјudi u prolazu nisu mogli da odvoje pogled od ove nove radoznalosti, tamo nije bilo povratka.
Neonski natpisi su počeli da se pojavlјuju svuda. Bilo ispred barova, tržnih centara ili na Tajms skveru u Nјujorku, svet je bio šareniji nego ikada ranije. Futuristički stil osvetlјenja naišao je na popularnost u svim industrijama. Na Svetskom sajmu u Nјujorku 1938. godine, Dženeral motors je postavio džinovski neonski natpis sa natpisom „Futurama“ da bi osvetlio put do izložbe proizvođača automobila u Svetu sutrašnjice.
Sa Drugim svetskim ratom popularnost je pala, pošto vlasnici preduzeća više nisu mogli da snose relativno visoke troškove održavanja staklenih cevi sa gasom. Pored toga, sve više i više lukavih poslovnih modela se pripisuje neonskim fontovima među masama, što je nesumnjivo primoralo konvencionalne trgovce na malo da pređu na alternative.
Nakon ekonomskog buma 50-ih i 60-ih godina i poštovanja neonskih slova u sve popularnijoj pop kulturi, neonsko oglašavanje se vratilo 70-ih. Od tada je popularnost ostala, ali su se materijali i sastav znakova drastično promenili.

Inovacija u neonskom oglašavanju: LED natpisi
Danas su LED natpisi popularniji od neonskih reklama. Za to postoje brojni razlozi. Kao prvo, staklene cevi su krhke, što transport i ugradnju čini izazovom. Drugo, fluorescentne cevi sadrže živu, što znači da se mora obratiti posebna pažnja prilikom njihovog odlaganja. Konvencionalne neonske reklame mogu da proizvode samo iskusni duvači stakla, što shodno tome povećava troškove proizvodnje.
Nasuprot tome, LED slova koriste modernu tehnologiju koja je lakša za korišćenje i daleko energetski efikasnija. Umesto gasova i stakla, koriste se poluprovodnici i proces poznat kao elektroluminiscencija. Električna energija se pretvara u svetlost na maloj površini bez stvaranja toplote. Potrošnja energije je smanjena do 90% u poređenju sa neonskim slovima. Iritativno brujanje neonskih cevi takođe je odsutno. Pored toga, ovaj oblik neonskog znaka je daleko otporniji na lomlјenje.

Ali kako je došlo do razvoja LED tehnologije? Hajde da bliže pogledamo ovaj aspekt.

Istorija LED osvetlјenja
Teško da je bilo koji drugi izvor svetlosti toliko revolucionirao tržište osvetlјenja kao LED tehnologija. Sa povećanjem performansi i efikasnosti, potražnja je toliko porasla tokom poslednjih nekoliko decenija da je nivo cena naglo opao, a drugi izvori svetlosti se sve više istiskuju sa tržišta.
Ali to je na početku stvaranja izgledalo sasvim drugačije. Još 1920-ih, ruski fizičar Losev je otkrio da se neorganski materijali mogu učiniti da svetle pod dejstvom električnog napona. Međutim, prvo LED svetlo bilo je preslabo da bi zaista bilo od koristi. Francuski naučnik George Destriau 1936. godine proglasio je proces poznatim kao elektroluminiscencija, ali je bilo potrebno 30 godina da tehnologija povrati pažnju.
Krajem 1950-ih, američke laboratorije su eksperimentisale sa poluprovodnicima, što je neizbežno dovelo do razvoja prve praktično primenlјive LED lampe. Nik Holonjak je izumeo prvo LED svetlo koje je emitovalo jasno vidlјivo crveno svetlo 1962. godine kao zaposleni u General Electric-u. Tada je proglašen ocem LED tehnologije.

Sedamdesetih godina prošlog veka dodate su boje zelena, narandžasta i žuta, što je podstaklo komercijalnu upotrebu tehnologije. Kontinuiranim isprobavanjem i upotrebom novih materijala za proizvodnju poluprovodnika, raznolikost nijansi boja dodatno se povećala tokom 1990-ih. Oblast primene LED tehnologije je rasla i reklamna industrija je prepoznala potencijal u kratkom vremenskom periodu.

Razvoj je dostigao vrhunac 2000-ih kada je svetlosna snaga LED lampe povećana na 100 lumena po vatu. Za poređenje, ranije konvencionalna sijalica proizvodila je samo 10 lumena po vatu.

Sa ovim performansama i efikasnošću, prirodno ima smisla koristiti složen način proizvodnje i toksične i krhke materijale neonskih reklama u svrhe nostalgije i umetnosti, dok se LED pisanje može koristiti u komercijalnom sektoru i kod kuće.

 

LED natpisi danas: Ovako se uspostavio trend ka efikasnijem osvetlјenju
Retro je kralј! Nostalgija je postala stil života u poslednje dve decenije. Bilo da se radi o pop artu 60-ih ili neonskim bojama 80-ih, sve se nekako vraća u nekom trenutku. Ova kultura preporoda uvek postavlјa nove trendove koji se šire društvenim medijima. Na Instagramu, Pinterest-u i Co, postoji mnoštvo ideja o tome kako da napravite izjavu o stilu sa neonskim LED natpisima. Inspiraciju možete pronaći i na našim Instagram i Pinterest profilima.

Kao što ste već naučili u istoriji naše lične kompanije, naša strast prema neonskim reklamama počela je pre nekog vremena. Naša vizija je da svakom potrošaču i svakom vlasniku preduzeća ponudimo priliku da svoje prodavnice i domove učine živlјim i šarenijim sa modernim LED natpisima. Čak i na korporativnim događajima ili venčanjima, izjava se može dati sa LED natpisima. Zajedno vraćamo trend puštanja neonskih reklama da pokažu put. Samo ovaj put je lakše, ekološki prihvatlјivije i ekonomičnije!

Sa LED tehnologijom koju koristimo u našim proizvodima, to postaje moguće. Naše znakove karakteriše energetska efikasnost, otpornost na lomlјenje, kvalitetna izrada i zaista uvek u trendu.

Cenimo nostalgiju koliko i inovaciju, zbog čega vam omogućavamo da kreirate LED natpise baš kao rane neonske reklame pomoću našeg konfiguratora. Ako to nije ono što želite ili ono što tražite, možete kontaktirati našu korisničku službu u bilo koje vreme i mi ćemo se potruditi da pronađemo rešenje. Uskoro ćete saznati da LED natpisi ni na koji način nisu inferiorni u odnosu na neonsku tehnologiju u pogledu stila i estetike.

Podeli
TOP